Agenda

September

26

Cinema Islemunda: Pieter Konijn

Genre: Live action en Animatie

Regie: Will Gluck Nederlandse stemmen: Tommie Christiaan, Do, Joey Schalker, Jan Versteegh, e.a. (Verenigde Staten 2018, kleur, 95 min.) Nederlands gesproken, kijkwijzer: 6+

Pieter Konijn is de verfilming van Beatrix Potters tijdloze verhaal over de eigenwijze en ondeugende Pieter Konijn. In deze nieuwe live-action animatiefilm voor de hele familie speelt Domhnall Gleeson Mr. McGregor en Rose Byrne de vriendelijke buurvrouw Bea.

Pieter Konijn; wie kent dit konijntje niet? Van de prachtige afbeeldingen gemaakt door Beatrix Potter of de animatieserie waarin een drietal konijnenvriendjes samen de wildste avonturen beleven. Nu krijgt hij de hoofdrol in de eigentijdse en stoere live-action animatiefilm voor de hele familie. De strijd tussen Pieter en meneer Verhoef om de moestuin loopt ontzettend uit de hand. Ook proberen ze allebei in de smaak te vallen bij hun lieve buurvrouw Bea. Zij is gek op dieren, terwijl meneer Verhoef juist een hekel heeft aan het ‘ongedierte’ dat zijn tuin probeert te verwoesten.

Mamaliefde.nl “Pieter Konijn is een verhaal vol wendingen maar ook afwisseling tussen de dieren en de mensen. Zoonlief is vooral van de humor en moest regelmatig lachen, terwijl dochter juist helemaal in het verhaal zit en daar door gegrepen werd. Het was in ieder geval een echte aanrader en ze raakten niet uitgepraat over dit konijn”

September

26

Meet de Maker sessies in Islemunda

Islemunda en Theater Zuidplein begeleiden nieuwe maker Y.M.P.

Y.M.P is theatermaker, producent en talentcoach. Hij maakte een voorstelling over zijn detentieverleden (De Binnenplaats), organiseerde meerdere uitverkochte podiumavonden en bouwde het platform FLOW op voor jongeren van diverse afkomst en met een divers verleden.

Samen met Islemunda en Theater Zuidplein doorloopt Y.M.P het nieuwe makers traject van het Fonds Podiumkunsten. Binnen dit traject maakt Y.M.P de productie ‘Alleen Staan De Vaders’:

Y.M.P is een jonge vader uit de urban jungle van NU. Opgegroeid zonder vader die ook vaderloos opgroeide, doorbreekt hij de drie generaties durende cirkel van niet zorgen voor je kind. Hij kiest voor zijn zoon, het vaderschap en alles wat daarbij komt kijken.

In Alleen Staan De Vaders sleurt Y.M.P je mee in zijn struggles, met taal en humor als zijn wapens. Theaterkunst met de vibe van de straat. Kwetsbaar en tegelijkertijd uitdagend.

“Als er één keuze belangrijk is geweest in mijn leven dan was het de keuze om te kiezen voor Razz. Te kiezen voor mijn zoon. Te kiezen voor mijn Rol als vader.”

Alleen Staan De Vaders is een solovoorstelling doorvlochten met theater, live muziek, visuele kunst en de kwetsbaarheid van een vader. Met zijn lange dreads, 1 meter 88 en apart loopje is Y.M.P een unieke verschijning op het podium. Hij put inspiratie uit zijn eigen leven én de verhalen van ervaringsdeskundigen. Een zoektocht naar de betekenis van vader-zijn en verantwoordelijkheid. Liefdevol, energiek en puur.�

Naar aanloop van de première op zaterdag 6 oktober 2018 in Theater Zuidplein willen we je graag uitnodigen om een kijkje te nemen bij het maakproces van deze voorstelling.

Meet de Maker sessies in Islemunda
Tot 12 dagen voorafgaand aan de try-out gaat Y.M.P. in gesprek met vaders, zijn achterban, fans en andere geïnteresseerden tijdens de Meet de Maker sessies. Nadat hij een aantal scènes heeft laten zien, kan het publiek reageren en Y.M.P bevragen. Deze feedback neemt hij mee om tot op het laatste moment te werken aan het finetunen van de voorstelling.

Datum: woensdag 26 september 2018 om 13.30 uur en/of om 19.30 uur.�(Mocht je hier niet bij kunnen zijn, kan je op 25 september om 19.30 uur een open repetitie bijwonen).

Locatie: Islemunda, Podium van IJsselmonde – Herenwaard 17, 3078 AK Rotterdam. De bijeenkomsten zijn gratis, maar wel graag reserveren via info@islemunda.nl.

Speeldata voorstelling
Theater Zuidplein
Vrijdag 5 oktober, 20.15 uur (Try-out)
Zaterdag 6 oktober, 20.15 uur (Premiere)
www.theaterzuidplein.nl

Islemunda, Podium van IJsselmonde
vrijdag 15 maart 2019, 20.15 uur
zaterdag 16 maart 2019, 20.15 uur
www.islemunda.nl

September

27

Op reis met Dietrich en Piaf

Ooit waren Dietrich en Piaf boezemvriendinnen, ondanks hun verschillende karakters: Piaf de mateloze, die het leven en de liefde opdronk tot de laatste teug, en Dietrich de bedachtzame, die elke stap van haar carrière en privéleven zorgvuldig plande. Als Marlene al jaren niet meer het huis uitkomt, krijgt ze op een avond bezoek van een kleine gedaante uit het verleden…..
Frédérique Sluyterman van Loo speelt Dietrich, Irene Kuiper Piaf en Ger Otte de mannen in hun leven en begeleidt hen op de piano. In dit muziektheaterstuk – waarin humor, nostalgie, feit en fictie een verrassend geheel vormen – hoort u Franse chansons, Duitse liederen en Engels repertoire waaronder 'Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt', 'La Vie en Rose', 'Mon Dieu', 'Lili Marleen' en 'Sag mir wo die Blume sind'.

September

28

Cinema Islemunda: Finding Your Feet

Genre: Komedie, Drama, Romantiek

Regie: Richard Loncraine Met: Imelda Staunton, Timothy Spall, Joanna Lumley en Celia Imrie (Groot Brittannië 2018, kleur, 111 min.)

Finding Your Feet won dit jaar de Publieksprijs voor beste film op de Palm Springs International Film Festival.

De Britse film ‘Finding Your Feet’ is een romantische feelgood komedie. U weet wel, waar de Britten echt heel goed in zijn! De film volgt de regels van het genre, toch is hij niet zo voorspelbaar door de levendige karakterisering van zijn personages. Zo is Bif een boeiend figuur: onconventioneel, humoristisch en ontwapenend, in alles een vrije geest. Ook het thema van het jezelf herontdekken na veertig jaar huwelijk wordt pakkend uitgewerkt.

Wanneer ‘Lady’ Sandra Abbott erachter komt dat haar echtgenoot na een huwelijk van veertig jaar een verhouding heeft met haar beste vriendin, besluit ze bij haar oudere zus in te trekken. Sandra zou niet meer kunnen verschillen van de openhartige, volop datende, vrijgevochten Bif die in een huurflatje woont. Tegen haar zin in neemt Bif Sandra mee naar haar stijldanslessen, waar ze Bifs vrienden leert kennen: een kleurrijke en energieke groep leeftijdgenoten die Sandra laat zien dat pensionering juist een begin is.

NRC “Wat enorm helpt is dat alle rollen gespeeld worden door grandioze Britse acteurs, onder wie Imelda Staunton, Celia Imrie en Timothy Spall. Zij zorgen ervoor dat hun personages nooit eendimensionaal zijn maar altijd onvermoede kanten hebben die geleidelijk aan onthuld worden. Dat de film leuke dansscènes heeft en ook even Rome aandoet, maakt het allemaal nog aantrekkelijker.”

Oktober

3

Het vrolijke vrienden kinderboekenfestival

Hallo vrienden en vriendinnen, kom vooral
naar het ‘Het vrolijke vrienden kinderboekenfestival’.

Neem je vriendje of vriendinnetje snel bij de hand
en kom naar het leukste festival van het land.
En neem je zelf geen vriendje mee?
Kom gewoon! Misschien maak je er wel twee!

Samen praten en luisteren
samen lachen en fluisteren
samen lezen en zwieren
klm verkleed vriendschap vieren

Ook dit jaar is er weer een geweldig kinderboekenfestival. Doe mee met theater-, voorlees-, dans-, zwaardspel- en tekenworkshops. Kijk naar prachtige korte films. Ouders kunnen voorleesworkshops volgen en er zijn nog veel meer vrolijke activiteiten.

GRATIS toegang!!! Haal wel even een kaartje via de website van de bibliotheek (www.bibliotheek.rotterdam.nl) of aan de balie van bibliotheek IJsselmonde.

Oktober

19

Theatertour - Wakker - Edson da Graça

DE KAARTVERKOOP START BINNENKORT!

Was Edson écht klaar om vader te worden? Had hij niet beter zijn school af kunnen maken? Had hij wel de juiste vrienden?

In zijn debuutvoorstelling ‘Wakker’ vraagt Edson da Graça zich hardop af of hij de juiste keuzes heeft gemaakt in zijn leven. Zijn veelbewogen leven zorgt voor een veelzijdige kijk op de wereld en dat deelt hij graag met je.

Edson schudt je hoe dan ook wakker met zijn hilarische, soms pijnlijk grappige levensverhalen. Hij is eerlijk, puur en confronteert zichzelf met zijn keuzes. De grote vraag is: Is Edson eindelijk wakker en kiest hij voor zichzelf?

November

1

Bejaarden & Begeerte - Het Zuidelijk Toneel

Bejaarden & Begeerte
Intiem theater over passie en ouderen

Ze raakten tien jaar geleden geïnspireerd door hun eigen opa’s, die op hoge leeftijd wederom verliefd werden. Liefde op latere leeftijd, dat werd het onderwerp van hun voorstelling Bejaarden & Begeerte. Nu, een decennium met meer dan 250 speelbeurten en ruim 25.000 bezoekers later, spelen Oscar Kocken en Lucas de Man voor het laatst deze productie. De voorstelling raakt onderwerpen aan waar vaak wat stiekem of besmuikt over wordt gedaan, terwijl het toch zeker heel erg menselijk is om verliefd te worden, ook als je 70+ bent.

Ter voorbereiding spraken Kocken en De Man met ouderen in het hele land over de liefde. Gesproken werd over de allereerste verliefdheid, het eindeloos dansen van de foxtrot, het gebrek aan voorlichting, de macht van de kerk en de ondergeschikte positie van de vrouw. Maar ook het heden kwam aan bod: hoe verandert de liefde als je ouder wordt? Kan je opnieuw verliefd worden als tachtig bent? Fladderen de vlinders nog net zo als toen je twintig was? Werkt het lichaam nog mee? Kom je het verlies van je partner ooit te boven?

Met al deze verhalen maakten Kocken & De Man de voorstelling Bejaarden & Begeerte, waarin zij laten zien dat het bloed bij ouderen heus nog wel stroomt daar waar het niet gaan kan. Dat zij ook hun dromen hebben en verlangens, maar ook dat er nogal wat taboes zijn, bijvoorbeeld bij de kinderen, verzorgenden en activiteitenbegeleiders. Al die verhalen van vroeger en nu komen samen een voorstelling vol muziek, film, tekst en hier en daar zelfs een dansje.

Deurbeleid: De voorstelling is uitsluitend toegankelijk voor 65-plussers óf onder begeleiding van een 65-plusser. Nieuwsgierige jonkies vragen hun grootouders, buren of andere liefhebbende ouderen dus mee uit.

Productie: Lucas De Man, Oscar Kocken en Het Zuidelijk Toneel
Concept en spel: Lucas De Man en Oscar Kocken
Toneelbeeld: Jasper Rijsdijk

November

29

Theatertour - Pauwer - Murth Mossel

KAARTVERKOOP START BINNENKORT.

Scherp, hilarisch en persoonlijk. Deze ervaren comedian komt nooit met slappe hap.

Altijd met power!

En trots als een pauw, maar met beide benen op de grond (... daar zorgt zijn moeder wel voor).

In deze voorstelling zet comedian Murth Mossel de wereld weer op z’n kop. Hij is genadeloos, scherp, ontwapenend, daagt je uit en gaat de diepte in wanneer het niet wordt verwacht. Murth boeit van begin tot eind, en zorgt er met zijn energieke stijl voor dat het publiek opgeladen de zaal weer verlaat.

Murth geeft je Pauwer!